Hergebruik of recyclage van "oud goud"

Ik bedenk met veel plezier nieuwe juwelen die nieuwe materialen met accenten van oud goud combineren (in een vernieuwde legering).

Natuurlijk kan ik ook het oud goud naar de recycler sturen waar er nieuw evenwichtig fijn goud van 24 karaat van gemaakt wordt, dat zij terug te koop aanbieden aan de verkoper van oud goud. Van dit fijn goud kan weer een nieuwe "verse" legering gemaakt worden.

nieuw juweel met oud goud
Bij het samensmelten van verschillende oude juwelen ontstaat een legering die onvoorspelbaar en soms zelfs onstabiel is.
Het smelten van "oud goud" om het opnieuw te gebruiken voor een nieuw juweel is vaak problematisch. Het goud van oude juwelen heeft niet dezelfde eigenschappen als een nieuwe legering. De problemen reiken van moeilijkheden bij het walsen en verwerken van het materiaal, over zichtbare oneffenheden (putjes of gaatjes) in het nieuwe juweel tot in het slechtste geval materiaalschade: het goud kan broos en poreus worden en begint te scheuren of te breken.
Het is volledig normaal dat je het materiaal van een juweel graag wil hergebruiken voor emotionele redenen, vooral als het gouden juweel generaties in de familie is - maar je moet dan begrijpen dat er risico's en beperkingen zijn bij het creëren hergebruiken van een oud juweel.

Legeringen

Elke legering wordt voor een specifiek doeleinde ontworpen. Fabrikanten patenteren hun samenstellingen en bewaren het geheim van de toevoegingen.
Het goudaandeel is telkens wettelijk bepaald, maar de legering mag heel verschillende metalen bevatten, afhankelijk van het gebruik van het stuk. Goudlegeringen die voor walsen en smeden gemaakt zijn verschillen van legeringen die bij het gieten gebruikt worden, deze laatste bevatten vaak zink en soms zelfs sporen van silicone om de gieteigenschappen te verbeteren.

Kleur

De toegevoegde metalen bepalen de kleur van het goud. Voor wit goud wordt zilver, mangaan of palladium als toevoeging gebruikt. Om geel of rood goud te bekomen worden in de legering vooral zilver en koper in verschillende proporties gebruikt.
Smelt je oude juwelen van twee of meerdere tinten goud tot een legering ontstaat vaak een "vuile" of "matte" tint. Vooral rood goud toont zich hier problematisch.  De oude legering verandert bij het smelten, walsten of draad trekken omdat sommige toevoegingen (zoals zink) verdampen bij het smelten.

Onzuiverheden

Ook het soldeer uit de verbindingen beïnvloedt de eigenschappen van het gesmolten oud goud, net zo als herstellingen en het dragen van het juweel het goud verontreinigen.
smelten

Hoe oud goud zinvol hergebruiken

  • Een enkel oud juweel kan men met fijngoud tot een nieuwe legering smelten. Bv. een stuk van 8 of 14 karaat kan met fijngoud tot een hogere legering van 18 karaat "vernieuwd" worden, zo vermijd men ook verdere toevoegingen van andere metalen.
  • Wil U werkelijk meerdere stukken smelten kan men het risico beperken door minstens dezelfde hoeveelheid fijngoud toe te voegen en enkel zilver als enige nieuwe toevoeging te gebruiken.
  • Als het oude juweel veel soldeer bevat, zal dit de eigenschappen van de nieuwe legering sowieso verslechteren, hiermee moet men rekening houden bij het ontwerp van het nieuwe juweel.

Last but not least:

  • Een samengestelde legering maken van verschillende kleuren en/of gehaltes goud is absoluut geen goed idee.